11.11.2018 21:07

Nik Bärtsch znovu rozehraje svůj rituál groovu

Švýcarský klavírista, skladatel a průkopník rituální groovové hudby (které sám dal nálepku zen-funk) již potřetí 14. listopadu zavítá do Prahy a zahraje v pražském Paláci Akropolis se svou kapelou Ronin.

Po Mobile a loňském duu Bärtsch-Sha je Ronin již třetí uskupení Bärtsche, s kterou se v Praze představí tento švýcarský klavírista, kterému v krvi koluje rytmus. S formací Ronin vydal doposud Bärtsch nejvíce alb a proslavil s ní svůj koncept rituální groovové hudby po celém světě. Na pražském koncertu představí nejnovější desku kapely nazvanou Awase, která se nese na řízných beatech i poklidnějších klavírních plochách vrací se i k několika starším „modulům”, jak Bärtsch své skladby nazývá.

 

 

 

Hudba Roninu je postavená (ostatně jako všechny Bärtschovy počiny) na polyrytmech, v nichž nástroje vytváří minimalistickými, avšak rytmicky nesmírně precizními repetitivními motivy vrstvy melodií, které se plynule nesou časem a zároveň jsou do sebe skálopevně zaklesnuté. Právě důrazem na opakování a vrstvenou strukturou hudba Roninu silně připomíná elektronickou hudbu. Kapelu tvoří dva Bärtschovi spoluhráči z Mobile: skvělý basklarinetista a kontrabasklarinetista Sha hrající melodie i groovy a bubeník s neobyčejně rozvinutým rytmickým citem Kaspar Rast, které doplňuje neméně zdatný baskytarista Thomy Jordi.

Do rituální atmosféry opojných rytmů posluchače iniciuje kvartet bubeníka Tomáše Hobzeka (Tomáš Hobzek Quartet hrající moderní jazz s vlivy avantgardní a experimentální hudby.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.