28.03.2013 8:10

Horkýže Slíže slavili dvacetileté výročí i v Praze

Nitranská kapela Horkýže Slíže měla nedávno dvacetiny a rozhodla se je oslavit se svými fanoušky na dlouhé šňůře koncertů v rámci československého turné, které bude pokračovat až do června tohoto roku. Průřez toho nejlepšího, co kapela během svých dvaceti let vyplodila, představila i Praze.

Je středa 27. března, slovenská kapela má vystoupit v pražské Incheba Areně na holešovském Výstavišti. Dveře se otvírají kolem devatenácté hodiny a vpouštějí první fanoušky, kteří si mohou hned zakoupit pivo, které se čepuje do speciálních kelímků s nápisem Horkýže Slíže a postavami čtyř členů této kapely za zálohu 50 korun. Kelímek si mohli zájemci nechat, nebo vrátit a dostat svou zálohu zpět.

Podívejte se také na fotogalerii z koncertu

Pivo od Horkýže

Samotný koncert začíná deset minut před osmou hodinou večerní, kdy na pódium přichází první předskokan, čtyřčlenný český projekt v čele se zpěvačkou Gygy. Perfektně odehráli osm písní, aby je krátce po půl deváté vystřídal druhý předskokan, pětičlenná slovenská kapela zpívající především anglické texty - Dilemma.

Po čtyřech odehraných kouscích se k nim připojil první člen kapely Horkýže Slíže, zpěvák Peter Hrivňák alias Kuko. V této sestavě si střihli jeden kousek, po němž se dostavili zbylí tři Slížáci, aby všichni dohromady s Dilemma zahráli a zazpívali píseň z nového alba Nazdar. K ní byl nedávno natočen klip, který se přítomným představil na pódiové obrazovce. Poté slovenští oslavenci opět zmizeli. Dilemma zahrála ještě tři sólové počiny a stage přenechala svým kolegům. Pódium se začalo přeměňovat. Fanoušci (minimálně z jedné třetiny Slováci) mohli přeměnu částečně vidět, jelikož černá opona, která měla vše zahalovat, se nestáhla úplně.

Zhruba v půl deváté vystoupili před oponu dva muži v bílém s knihou, na níž stál nápis Lexikon kouzel. Po chvíli se strhla opona a Horkýže Slíže začali hrát svou první píseň. Nesrozumitelná slova doplňovala projekce chrámu v pozadí a po stranách na kulatých plátnech. Následovaly písně Dežo má love, Gilotína, Líza a Wendy a A ja sprostá. Podiu dominoval velký volant, jenž se občas otáčel, a na projekci byla vidět palubní deska vozu, nebo zpětné zrcátko. Pódium tak připomínalo vnitřek cestovního karavanu, který se objevil i na jejich posledním albu. Jedna paluba, na které jsou nyní všichni – členové kapely i fanoušci.

Většina písní byla někomu věnována - například těm, kdo jsou z Prahy, těm, kdo nejsou z Prahy, těm, kdo mají auto, ale i Freddie Mercurymu či Ladislavu Dudovi nejmladšímu. Chlapi se mezi písničkami moc nerozkecávali a většinou hráli rovnou další song.

 

 

Dále zazněly hity jako Shangai Cola, Telegram, Lístok na Mars, Atomový kryt, Emmanuel Bacigala, Logická hádanka, Lesbians and Gay Song a další. Jednou z posledních zahraných písní byla Malá Žužu, kterou Horkýže zazpívali společně s Gygy. Na pódiu se občas objevil i maskot kocoura a Králíčka Azurita. Úplně poslední píseň zdobila smršť barevných papírků vyfukujících se od pódia. Všechny písně byly plné světelných efektů a projekcí.

Kapela zahrála celkem dvacet pět písní a k tomu ještě dva přídavky: Horí ti maštaľ a Mám v piči na lehátku. Občas do své show vložila známé hudební vsuvky, jako například od Led Zeppelin Stairway in Heaven, Nirvany Smells Like Teen Spirit nebo předělávku I Like to Move It pod jejich názvem Holandská. Zazněla i píseň Happy Birthday. Takhle kluci například uvedli svou píseň Ukaž tu tvoju ZOO.

„Zjistili jsme, že jsme všecky písničky někomu ukradli. Další například od Black Sabbath.“ Peter Hrivňák, zpěvák

Závěrem nutno říci, že punk-rocková skupina Horkýže Slíže nezklamala. Zahrála opravdu to nej ze svého repertoáru a udělala z koncertu skvělou show. Jediné, co by se mohlo vytknout, jsou technické chyby v produkci na pódiu, občas zvukově nevyvážený zpěv s nástroji a celková délka koncertu, která byla téměř tři a půl hodiny.

Asi úplně největší nedostatek se nacházel v publiku u fanoušků. Většina z nich byla opilá, kouřila (a to nejen cigarety). Došlo i k několika rvačkám. Přítomní se občas stali terčem nějakého ubožáka, který na ně naschvál chrstnul sladkou limonádu nebo pivo. Prostě banda zhovadilého dobytka. Ale to se dá na takovýchto typech koncertů s daným žánrem hudby čekat.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.