21.04.2013 16:30

Apríles 2013 bojoval s neúčastí

Apríles 2013 Apríles 2013 Zdroj: easymagazine.cz

V sobotu 20. dubna se konal třetí ročník multižánrového festivalu Apríles, který je doprovodnou akcí známého Majálesu. Bohužel, navzdory pěti dobře hrajícím kapelám, jej kvůli špatnému počasí postihla malá účast.

Třetí ročník neziskového festivalu Apríles pořádaný studenty Arts Managementu VŠE v Praze se uskutečnil v sobotu 20. dubna v areálu před Šlechtovou restaurací v pražském lesoparku Stromovka. Kvůli zimě a lehkému dešti však návštěvnost nebyla vysoká, navštívilo jej jen pár desítek lidí.

Festival začínal již ve dvě hodiny odpoledne. Přítomní se mohli bavit a informovat v pár přilehlých stáncích, kde se představily výtvarné workshopy, klauni pro děti, dále i Centrum Dialog, zabývající se projekty rozvojové spolupráce a výchovy a ochranou lidských práv, a další.

Zmoklý začátek festivalu oživily okolo třetí hodiny čtyři asi šestileté holčičky z Tanečního Studia Dance EB. Když nastoupily na pódium v růžových podkolenkách a černých sukničkách s bílými puntíky, nikdo z hrstky diváků by neřekl, že rozbalí step na nedávný hit všech rádií, Gangnam Style, za což sklidily velký aplaus.

21 3 2013 merely wild

Lehce po čtvrté (po vyvádění klaunů na pódiu, snažících se přilákat děti) nastoupila první festivalová kapela – mladoboleslavská anglicky zpívající čtyřčlenná Merely Wild. Ta zahrála pět písniček, jako například Silent Sky, Broken nebo Light. Celé jejich vystoupení trvalo maximálně pětadvacet minut, navíc zpěvačka kapely, hrající na piano, měla možná problém s odposlechem, protože se občas ocitla rytmicky a tónově trochu jinde.

Po půlhodinové pauze nastoupila na stage druhá kapela s příznačným názvem When It Rains. Skupina ze Strakonic se na festivalu ocitla díky druhému místu v internetové soutěži. Jediný problém této kapely byl, že po poslechu několika podobně znějících skladeb vyznělo její vystoupení monotónně. Jinak pětičlenná grupa hrající převážně na kytary zněla skvěle, byla sladěná a zpěvačka zpívala čistě. When It Rains zazpívala (opět anglicky) asi deset písní jako Run Away, Good Time, Away a další, a po  čtyřicetiminutovém vystoupení za potlesku již mnohem početnějšího publika odešla.

Podívejte se také na fotografie z loňského ročníku

Jako třetí v 18 hodin vystoupila čistě chlapecká kapela Magnetikum. Její čtyři členové, hrající trochu tvrdší muziku, to na pódiu opravdu rozjeli a možná i díky tomu česky zpívající zpěvák dokonce podepsal údajně svůj první autogram v životě. Kapela musela prodlužovat, protože následující skupina Milo na festival nedorazila. Magnetikum proto zahráli dvanáct písní, mezi kterými zazněl song Sázka, Výzva, Krize nebo Facebook. Tato kapela, která před dvěma lety dokonce vyhrála cenu diváků v soutěži ProRock, na pódiu opravdu zazářila.

 

 

Kvůli jedné chybějící kapele nastala více jak hodinová pauza a ve 20 hodin se představila anglicky zpívající Chamber Worcester. Osmičlenná skupina zvedla dosud sedící posluchače svou fantastickou taneční hudbou a přilákala je do šera pod pódium. Kapela hrála více jak tři čtvrtě hodiny a v jejím repertoáru nechyběly písně jako My Live, Screaming Boy nebo Party. Do svých písní zapojili i posluchače a přestávky mezi jednotlivými songy byly oživeny vtipy hlavního zpěváka Worcesterů. Skupina stejně jako Magnetikum byla skvělá.

Poslední výstup vygradovala kapela The Spankers, horký hřeb chladného večera. Osmičlenná kapela energicky hrající reggae-pop-funk-ska-groover-r'n'b byla nominována i na cenu Anděl 2010. Na festivalu Apríles 2013 vytvořila příjemnou uvolněnou atmosféru a parádně zakončila večer.

Festival si letos nevybral šťastný den. Podle posluchačů, kteří jej navštívili i v loňském roce, bylo tehdy díky slunečnému počasí „natřískáno“. Letos se zřejmě kvůli sedmi stupňům nad nulou a kalužím vody pod pódiem nikomu na skvěle hrající kapely moc nechtělo.

21 3 2013 the spankers

Festival byl z hlediska vystupujících kapel vynikající, na kvalitě mu neubrala ani jedna nepřítomná kapela. Podle původního programu byli posluchači ochuzeni o skupinu Milo, která měla údajně problémy na cestě na festival a nakonec se na pódiu neukázala. Pro některé mohlo být také zklamáním to, že na Aprílesu se měli původně představit kandidáti na krále Majálesu, ale ti se nedostavili, jelikož v tento den jeli cyklozávod v Hradci Králové, kde promokli na kost. S králem se prostě musí zacházet opatrně…

Doufejme, že příštímu již čtvrtému ročníku Aprílesu bude přát stejně jako loni pěkné počasí, které naláká více diváků, protože poslechnout si pozvané, opravdu dobré kapely bylo relaxační a neopakovatelné.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.