28.06.2014 12:00

Slow Magic převálcoval Meetfactory ohlušující bubnovou show

Maskovaný lišák Slow Magic ovládl 24. června pražský klub Meetfactory, ještě spolu s americkým projektem Low Roar jako předskokanem. Naprosto ambivalentní koncert, kdy prvotní melancholickou a jímavou atmosféru vystřídala ohromující beatová show, byl nakonec pro nejednoho fanouška příjemným překvapením

Sametový hlas, klidné kytarové tóny místy zpestřené výraznými bicími a samplery, sporé světelné efekty. Takhle nějak by se dalo v kostce shrnout vystoupení na Islandu usazeného Američana Ryana Karazije a jeho hudebního seskupení Low Roar, které přijelo do Prahy představit svou novou (a zatím nevydanou) desku. Již úvodní skladbou kapela rozehrála melancholickou strunu, v jejímž tónu se následně nesl celý její koncert. O to větší pak bylo překvapení, když místy poměrně dlouhé ambientní pasáže vystřídal dynamický elektronický zvuk a klidný zpěvákův hlas získal na nečekané intenzitě. Silné a velmi emotivní nakonec bylo i celé vystoupení. Lehce depresivní texty výborně dokreslovala hloubavá hudba, která čas od času probrala letargické publikum nečekaně drsnými tóny. Vliv islandského prostředí, v němž se projekt Low Roar pohybuje, doslova bil do uší.

Ryan Karazija nakonec předčil očekávání, neboť jeho nové skladby oproti monotónnímu a unylému debutovému albu vynikají melancholickou hloubkou a plynulou gradací. Smutná atmosféra, která po dobu jeho koncertu zavládla v Meetfactory, tak nakonec vůbec nebyla tíživá a depresivní. Jeden by si skoro až přál, aby Low Roar vůbec nepřestali hrát.

Podívejte se také na fotogalerii z koncertu 

O to překvapivější pak byl kotrmelec, který způsobil navazující Slow Magic. Ten nemilosrdně zapudil zbytky doznívající nostalgie, v mžiku obrátil klub vzhůru nohama a většinu přítomných do minuty roztančil. Drobný americký interpret, který na první pohled vypadá ve své typické liščí masce úplně neškodně, opět naživo ukázal, že sebe ani fanoušky nenechá do poslední chvíle vydechnout. Show postavená především na ohlušujících bubnech byla, asi i v kontrastu s předchozím intimním vystoupením, nečekaně pozitivní, energická a zábavná. Až jste si nakonec tuplem přáli, aby se celý koncert protáhl až do rána.

Sledujte rock na Facebooku:
 
Slow Magic tak opět ukázal, že jeho tvorba je lehce schizofrenní. Zatímco nahrávky na desce jsou typickým příkladem chill wave, který sice kdovíjak neohromí, ale aspoň zpříjemní dlouhou chvíli, naživo vás tyto singly naopak úplně převálcují. Hlučné bicí spolu s exaltovanými výkřiky přítomných fanoušků a přátelské vystupování maskovaného interpreta, který se nebál neustále interagovat s publikem, povýšily jeho tvorbu na úplně jinou úroveň. A to, že se pak tento hudebník úmyslně schovával za jakousi lišku připomínající krabicí, aby svou tváří posluchače příliš nerozptyloval, bylo ve výsledku úplně jedno. Maska nemaska, pulzující vystoupení v klubu rezonovalo ještě dlouho poté.  

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.