20.07.2014 11:13

Sobotní program Colours of Ostrava postupoval od snivého ambientu k rockovému nářezu Doporučeno

+

Colours of Ostrava mají za sebou třetí den, který sice proběhl v úmorném horku, ale pod taktovkou výborných interpretů. Na jednotlivých scénách se postupně představili charismatický Australan Chet Faker, klavírní mág Ólafur Arnalds či indie popoví Bastille, kteří se svými výkony zařadili mezi hlavní hvězdy sobotního programu.

 Festivalové veselení pod palbou spalujícího slunce se jevil jako nadlidský úkol. Sobotní line-up naštěstí prozíravě reagoval na (ne)přízeň počasí a během horkých odpoledních hodin návštěvníkům nabídl spíše hloubavější a downtempové hudební projekty. Vedle českých Eddie Stoilow a Dana Bárty, kteří zahajovali na rozpálené hlavní scéně, je nutno zmínit především australského rodáka Cheta Fakera, jemuž se u poměrně malého pódia sešel úctyhodný počet fanoušků. A že měli také důvod. Vousatý písničkář prezentoval nadšenému publiku vlastní úvahy o lásce a ztrátě v písních jako No Diggity, Blush či v asi nejslavnější Talk Is Cheap, které si s ním většina přítomných sborově zazpívala. Celé vystoupení bylo ukázkovým příkladem, že i vcelku jednoduchá performance osamoceného interpreta s několika samply může zaručit kvalitní hudební zážitek. A téměř nábožná úcta, s níž na mladého Australana (nejen) dívčí fanynky pohlížely, byla v tomto případě skutečně oprávněná. 

Podívejte se také na fotogalerii: Colours of Ostrava, Ostrava, 19. 7. 2014

O opravdu transcedentální zážitek určený především hudebním fajnšmekrům se postaral islandský pianista Ólafur Arnalds, který na citlivou strunu, respektive klávesu, zahrál v prostředí vítkovického plynojemu. Spolu s několikačlenným hudebním souborem představil divákům své nejnovější album For Now I Am Winter, jehož název, jak interpret sám poznamenal, příliš nekorespondoval s horkým letním počasím, jež sužovalo celý ostravský areál. Podmanivý zvuk houslí spolu s dechberoucím sólem, které vystřihla houslistka Björk, atmosférická hra na klavír a neuvěřitelný hlas Arnóra Dana Arnarsona zapůsobily na publikum jako účinné sedativum. V sále se najednou zastavil čas a všichni se začali oddávat zasněnému polospánku o islandských krajinách, jež typicky melancholické a ambientní tóny, prokládané decentní elektronikou a post-rockovými prvky, evokovaly. Islandský klavírista se stal skutečným klenotem celého programu Colours of Ostrava. Robert Plant na festivalu Colours of Ostrava

Úkol probrat vedrem umořené návštěvníky a dodat jim energii na večerní koncerty naštěstí připadl rockovému veteránovi Robertu Plantovi, který se proslavil především díky kultovním Led Zeppelin a pyšní se několika cenami Grammy. V Ostravě tento nesmrtelný hudebník vystoupil spolu s projektem The Sensational Space Shifters kombinujícím úderný rock s africkými rytmy a zeppelinovskými motivy. Zprvu lehce páprdovské vystoupení se nakonec proměnilo ve svižnou rockovou dobíječku a nadšený dav pod pódiem odměnil Planta bouřlivými ovacemi. 

Role skutečné hvězdy večera ale připadla až na miláčky současné indie scény Bastille, na jejichž vystoupení návštěvníky účinně navnadili předcházející a překvapivě energičtí Darkside. Po jejich space-rockovém vystoupení s výraznými elektronickými prvky se diváci začali nadšeně štosovat u hlavní scény, na níž do dáli svítil nápis Bastille. Britská kapela sice předvedla možná až přespříliš popové vystoupení hodné teenagerovských fanynek, které jásaly a vzdychaly v prvních řadách, atmosféra koncertu byla ale natolik strhující, že roztančila i zaryté odpůrce laciných popovek. Diváci nadšeně skákali, pískali a spolu s nečekaně silným hlasem frontmana Dana Smithe odzpívali celé debutové album Bad Blood. Všeobecná euforie se pak blížila vrcholu ve chvíli, kdy se zpěvák vydal přímo do středu publika, a dosáhla jej odehráním očekávaného hitu Pompeii. Kvalitní zpěv s chytlavými melodiemi a s dobrou náladou všech přítomných zaručily ve výsledku skvělý festivalový zážitek.

 

 

Sobotní program Colours of Ostrava úspěšně navázal na vydařený čtvrteční line-up a rozpáleným areálem prostupovala dobrá nálada. Návštěvníci se mohli opět těšit z vydařeného multižánrového zážitku, kdy příjemný soul a podmanivý klavírní ambient vystřídaly rockové kytary a později také samply a strhující atmosféra. Včerejší den si vysloužil devět hvězdiček z deseti.

Média

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.