03.01.2013 14:30

Rozhovor s Tommym Hazem: Drogy mi ukázaly cestu

Tommy Haze, známý jako Řáhol One z Dew Town Dogz, se vydává na vlastní sólovou dráhu. S Tommym jsme si společně povídali o jeho novém projektu, o prapodivné situaci českého rapu, o postoji ke světu i o vlivu omamných látek na jeho tvorbu.

Právě mluvím s Tommym Hazem. Kam se poděl Řáhol One?

Řáholec si dal pohov. Odjel do pralesa a houpe se na liánách jako Tarzan. Stal se z něj asociál a džungle se stala jeho pravým domovem. Nejradši má kokosový ořechy a sex s domorodci.

Proč ses rozhodl stvořit v podstatě další identitu?

V první řadě kvůli tomu, že jsem v elektrorapu dosáhnul toho, čeho jsem chtěl. Vyvíjím se. Představa stát na místě a dělat deset let tu stejnou věc mi přijde naprosto zdrcující. Cejtil jsem ve vzduchu, že se musím posunout dál. Elektrorap mi už nic nedával. Sice tu hudbu pořád miluju a mám pro ni obrovskou slabost, ale je třeba stát nohama na zemi a vytáhnout hlavu z prdele jménem nostalgie. Hudba mě musí bavit, nakopávat, uspokojovat mě.

Jaký Tommy Haze je? Co od něj mohou fanoušci očekávat?

Říct sám o sobě, jakej jsem, mi přijde hrozně dětinský. Každej mě musí poznat sám. Každej mě ve svejch očích vidí jinak a říkat o sobě samotným, jakej jsem, představovat se a popisovat svoji osobnost je blbost.

Fanoušci můžou očekávat spoustu věcí. Zakládám svůj vlastní label, svoji organizaci, která nese název ACID EYES. Vzal jsem na svou stranu lidi, se kterejma nějakým způsobem sympatizuju, a budeme vydávat různý věci. Mixtapy, EPčka, alba, singly. Pod hlavičkou Acidu budeme pořádat i svoje vlastní mejdany v různejch městech, ale nechci nic uspěchat. Mám v hlavě nějakej plán, podle kterýho pojedu.

Zatím vyšel pod AE výběrovej mixtape DJe Neura, kterej se nese v basslineovým duchu. Další má vyjít mixtape DJe High Selekty. Pod AE jsou i kapely jako Soundraps (triphop) a samozřejmě i já. Rozhoduju o tom, jaký kapely a DJs budou pod Acidem vydávat svoje releases, a hledám nový mladý talenty. Je to zatím úplně v plenkách, ale časem by se z toho mohlo vyklubat něco velkýho.

 

 

V sólovém projektu se odkláníš od tvorby Dew Town Dogz a vlastně trochu i od rapu. Jak bude tedy vypadat tvoje nová hudba?

Moje hudba bude vypadat různě, ale zároveň je třeba si zachovat svou tvář, svůj styl a to, jak hudbu lidem podáváš. Je pravda, že s DTC to nebude mít nic společnýho, ale některý věci budou rapový. Nicméně do úplně jinejch podmazů. Kytary, bassy a agresivní synťáky. Ve SubSonic studiu teď doděláváme s Františkem Sobotkou a Jakubem Adámkem první polovinu projektu a zatím to vypadá na pořádnej nášup.

Dokážeš říct, co tě k novému stylu inspirovalo?

V první řadě to bylo nechutenství k „cz rapu“ a tomu, co se poslední dobou na scéně dělo. Rap začali poslouchat malí dementi, kteří si našli svoje internetový bohy, ke kterejm vzhlížej. Stala se z něho taková ovčí hudba. Hudba pro stádo, pro lidi, který nemaj svůj vlastní názor, a proto papouškujou názory těch svejch imaginárních bohů. Potřebujou za každou cenu někam patřit a někomu se zavděčit. Ale taková je bohužel mentalita většiny lidí a je hloupý to dál rozpatlávat. Nicméně, uvědomění tohohle byl asi první nákop k tomu dělat něco jinýho.

Kam se budou ubírat tvoje první kroky jako sólového interpreta? Plánuješ vydat album?

Původně jsem svoje věci chtěl vydat jako album, ale uvědomil jsem si, že je ještě moc brzo. Nemá smysl shánět sponzory, domlouvat distribuci s většíma labelama atd. Kolem alba je spousta práce a v tuhle chvíli by to byla hloupost. Nejdřív musím s něčím přijít.

Začínám úplně od znova. Stejně jako s elektrorapem před šesti lety. Potřebuju mít v ruce materiál, se kterým se můžu představit širšímu publiku, takže jsem zvolil tu nejlogičtější a zároveň daleko míň obtížnou cestu. A tou je Tommy Haze mixtape. Ještě přesně nevím, kolik tam bude věcí. Zatím jich máme sedm, ale spokojil bych se tak s patnácti, šestnácti. Mixtape bude ve slim obalu za cenu 100 korun a budu ho prodávat na svejch vlastních mejdanech a na minitour k mixtejpu, kterou budu jezdit s živou kapelou.

01 dew-town-dogz rahol 2012 01 03Prozatím ses dočkal od fanoušků DTC spíše negativního ohlasu. Jak se k tomu stavíš? Můžou tě nechvalné komentáře odradit od další práce?

Většinu komentářů vůbec nečtu a nikdy jsem to nedělal. Kdybych se měl zaobírat každým negativním komentem, tak bych snad ani nedělal nic jinýho. Občas si něco projedu a zasměju se. Když mi někdo napíše na facebook něco negativního a podá to inteligentně, rád mu řeknu svůj názor, ale stává se to málokdy. Většinou nemám náladu zabejvat se tímhle.

Většina lidí, kteří takhle píšou, nikdy nic nedokázala. Neví, kolik stojí úsilí vytvořit kvalitní produkt. Jejich produkty jsou zvratky, který blejou do klávesnice v tu dobu, co jim maminka dělá kakao a chystá jim večeři (smích).

V každým případě by mě nikdy negativní názory jinejch lidí neovlivnily. Pokud jsem já sám se svou tvorbou spokojenej, tak je mi úplně jedno, kdo co žvaní. Hudbu dělám pro sebe a pro svoje vlastní uspokojení. Vím, že to možná zní moc samolibě, ale mám to tak odjakživa. Nedokážu se přeprogramovat a zmutovat v člověka, kterej bude dělat to, co chtěj lidi. To je naprostá blbost, ne?

Jako první jsi světu představil singl Snažím se nezbláznit. Připadalo ti, že svět DTC tě přivádí k šílenství?

Ne. Tady vůbec nejde o svět DTC, o fanoušky DTC, mejdany a tak dále. Tady jde o můj vlastní svět. Každej z nás ho má a nosí ho ve svojí hlavičce. Každej ho žije po svým. Někdo bere svůj svět jako boží dar, někdo zase jako utrpení. Já ho bohužel beru jako tu druhou věc. Do tvýho světa se ti promítá spousta věcí z normálního světa, ve kterým žiješ, a já jsem v tom světě na moc pozitiv nenarazil. Často jsem na pokraji zhroucení a každej den se snažím o to, aby mi nepřeskočilo, takže jsem to dal ven tímhle způsobem. Chci poděkovat svojí holce, která je se mnou a učí mě smyslu života. Bez ní bych se už dávno oběsil.

Co teď bude s DTC? Budeš bojovat na dvou frontách, nebo jeden z projektů hodláš upřednostnit?

S DTC si teď dáváme pauzu. Nikdo tady nemluví o rozpadu, ale je třeba si odpočinout. Já a Ethan Horze jsme spolu dělali skoro sedm let. To je dost dlouhá doba. No a po takové době nám ze sebe začalo hrabat. Navíc pro mě je hudba všechno a pro Ethanola je na prvním místě škola a jeho průmyslovej design. Samozřejmě mu přeju, aby se mu dařilo a byl spokojenej.

Ono v podstatě ani nejde spolupracovat s někým, kdo to nevidí stejně jako ty a nežije pro to. Nicméně třeba ještě něco uděláme, kdo ví. Brány Dew Town Dogz jsou pořád otevřený, ale v blízké budoucnosti se toho fanoušci DTC určitě nedočkají. Sorex.

Co na tvé nové já říkal zbytek Dew Town Dogz?

Zbytek DTC je v podstatě jen Ethanol, Retea a High Selekta. Ethan mi říkal, že ho to baví a je zvědavej na to, co z toho vyleze. S High Selektou jsem se o tom nebavil a Retea říkal, že se mu to taky líbí. Chystáme i společnou věc na Haze mixtape. Jinak od svejch kamarádů, DJs a známejch slýchám různý názory. Někomu se to líbí, jinýmu to smrdí, někdo tvrdí, že jsem se zbláznil, ale většina lidí prozatím vůbec neví, co od toho má čekat.

Čtěte také: Dew Town Dogz vydali album PeepShow

Cítíš se lépe jako Řáhol One, nebo jako Tommy Haze?

Momentálně se cítím líp jako Haze. Kdybych se cítil dobře jako Řáhol, zůstal bych Řáholem dál, ale ono nejde přesně říct, jestli se cítím líp pod tímhle alteregem, nebo pod nějakým jiným. Cítím se líp, když jsem to já, a momentálně jsem Haze. Miluju přirozenost. Nemusím si na nic hrát a všechno jde ze mě. Je to čistý jako kokain z Kolumbie. Je to šílená energie, se kterou se snažím co nejlíp naložit.

Tvoje tvorba je hodně spojovaná s nejrůznějšími omamnými látkami. Řekni mi narovinu, jaký k nim zaujímáš postoj a jak moc mají vliv na to, co děláš.

Je to zázrak. Je to něco, co ti změní vědomí. Vnímáš jinak. Cítíš jinak. Tvoje já se prohlubuje a občas tě drogy zavedou do úplně jinejch dimenzí. Dřív jsem bral hodně pervitin, kterej mě zavedl akorát tak do análu. Dá ti obrovskou dávku energie a hrozný sebevědomí, ale dobrý pocity střídají během pár měsíců ty špatný. Místo radosti se objevuje paranoia, místo energie únava.

dew town dogz rahol 2012 07 10Celkově mě simulanty nebaví a nedělají mi moc dobře, ale nebudu nikomu lhát. Občas si je dám. Je dobrý, když něco pořádně prožene, ale už zdaleka to není tak jak dřív. Nejvíc sympatizuju s marihuanou, kterou kouřím denně, ale samozřejmě záleží na tom, jaká tráva to je. Snažím se kouřit ty nejlepší modely. Jsem obrovským milovníkem weedu. Je to naprosto zázračná rostlina a v životě mi hrozně pomohla. Jinak hodně sympatizuju i s halucinogeny jako lysohlávky, LSD, meskalin nebo ketamin. Samozřejmě, že přírodní halucinogeny jsou lepší.

Díky nim poznáš sama sebe. Jseš nad sebou. Nad svým tělem. Tvoje duše je povznesená. Je to jako jedna dlouhá hypnóza. Nacházíš sama sebe a uvědomíš si spoustu věcí, ale pokud na to nejsi připravená, může ti přeskočit.

A nakonec utlumováky. Alkohol, heroin, morfium, diazepam (valium), rivotril a tak dále. Tyhle věci ti nic nedají. Zbaví tě pocitu úzkosti a v tu chvíli, když jsi pod vlivem, tě nic netrápí, ale žiješ v iluzi. A je hrozně těžký se zbavit návyku.

Nikomu nechci vnucovat, že drogy jsou dobrý. Dřív jsem proti nim bojoval. Byly časy, kdy jsem z nich málem skončil v blázinci, ale ukázaly mi cestu. Problém všech lidí je ten, že nevědí, jak s nima naložit a hrozně se toho bojí. Myslí si, že jsou to ty nejhorší látky, ale na světě jsou mnohem horší věci a v tuhle chvíli se opak stává pravdou.

Chceš říct něco na závěr fanouškům?

I přes to, že hudbu dělám na prvním místě pro svoje vnitřní uspokojení, dělá mi velkou radost každej člověk, kterýmu se líbí. Vážím si vás. Sledujte Acid Eyes, sledujte moje projekty. Moc vám děkuju. Děkuju i tobě za tenhle rozhovor a ať se v roce 2013 daří. Bye

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.