06.04.2015 13:00

Rozhovor s Paavem Lötjönenem z finské skupiny Apocalyptica

Skupina Apocalyptica plánuje po téměř dvou letech novou desku a turné! Produkoval ji Nick Raskulinecz (Foo Fighters), a nový zvuk umocnil přizvaný zpěvák Franky Peréz (Scars of Broadway), který bude kapelu doprovázet i na celosvětovém turné. Více podrobností nám prozradil sám violoncellista Paavo Lötjenen v telefonickém rozhovoru.

 Zdravím, tady je Paavo!

Zdravím, jsem Kate z musicweb.cz, chtěla bych Vás nejprve pozdravit za celou naší redakce a poděkovat za tento rozhovor.

-         Děkuji, děkuji mnohokrát.

Jaké máte zatím pocity z Shadowmaker turné?

Letos jsme zatím hráli jen několik koncertů v Austrálii, pak jsme měli show v Mexiku, a jednu show v Berlíně. To byla zatím jen představení na rozehřátí, turné začne krok za krokem. To pravé, velké Shadowmaker turné začne v květnu, v Americe. Budeme hrát na několika festivalech, a pak začnou show po Evropě. Na podzim začíná největší část turné v Evropě, s velkou produkcí, protože to už vyjde album. Pak budeme hrát všechny ty nové písně z alba. Včera (1.4.) v Berlíně jsme měli takovou ukázku, protože jsme hráli 6 písní z nového alba, a bude to ještě lepší! Těšíme se na tyto nové písně, protože je opravdu zábava je hrát live. Víte, taky s sebou máme zpěváka, Frankyho Peréze.

IMG 0747

Ano to měla být má další otázka. Pokud jde o nové album, je velký rozdíl, že máte zpěváka, Frankyho Pereze? Změnilo se pro vás něco zásadně?

Já bych to nenazval velkým rozdílem. Je to více kompaktní, protože na předešlých deskách jsme měli asi 10 zpěváků na každém albu.

Ano, ale ne vašeho vlastního zpěváka...

Ano, ale stejně není Franky oficiálním členem Apocalyptica. Přibrali jsme ho k tvorbě desky, protože jsme to celé chtěli kompaktnější. Bude s námi na turné, takže budeme moct poskytnout stejný zvuk na živých vystoupeních, jako na albu. Když jsme jezdili po turné před několika lety, vždy jsme měli nějakého zpěváka s sebou, ale byl jiný než na desce. Tentokrát můžeme na živých vystoupeních poskytnout stejný zvuk. Je to lepší pro naše fanoušky na koncertech.

Za tyto poslední dva roky co jsme nejezdili na turné, jsme dělali různé postranní projekty s orchestry, s Avanti orchestrem. Ale pro toto album jsme chtěli solidní zvuk, který bude znít jako kapelové album. Znít, jako že tam jsou tři violoncellisté, bubeník, a zpěvák. Pokud je jeden zpěvák, můžeme mít lepší živá vystoupení, je tam větší soustředěnost. A je tam ten Apocalyptica zvuk i ve vokálech. Je to asi tak, že z přibližně hodinového alba je půlka instrumentální hudba a půlka vokály. Je to více ucelené, už tam nejsou takové skoky. Hudba je ve stejném duchu, je to mnohem lepší. Jsme opravdu rádi za toto Shadowmaker album. Jsem si jistý, že fanoušci to budou milovat.

IMG 0741

Co si myslíte o českých fanoušcích a o Praze? Už jste několikrát v Česku hráli.

-        Víte, osobně miluji Prahu. Je to krásné město s historií. Sám mám velmi blízko k českým lidem, protože před několika lety jsem hodně jezdil na turné a děti… měl jsem českou dívku jako au-pair v rodině.

Opravdu?

Ano, byla z Prahy. Moc chytrá a milá dívka. Takže znám nějaké české lidi. (smích) Ale české publikum na koncertech? Hrajeme tu již po několik let a pokaždé je to opravdu, opravdu, skvělé.

Musicweb.cz je mediálním partnerem vašeho koncertu. Je něco, co byste chtěli prostřednictvím nás vzkázat vašim českým fanouškům?

Víte, během všech těch let jsme získali mnoho fanoušků, které známe už roky. Pořád máme fanoušky, co jsme poznali před 15 lety, a to je fantastické. Chci poděkovat všem těm fanouškům, co se objevují v našich písních a mluví s námi. To je pro nás opravdu skvělý pocit, protože nám to dává pocit, že pro ně něco znamenáme. A to je krásný pocit.

Uvědomujete si také, že velmi mnoho mladých lidí jsou vámi inspirovaných ke hře na klasické nástroje, že jste pro ně vzor?

Ano, to je opravdu fantastické. Nevím jak je to v jiných zemích, ale ve Finsku můžete opravdu vidět, jak se hra na cello vyvíjí. Je spoustu mladých violoncellistů, kteří spolu dělají hudbu tak jako spolu dělá hudbu Apocalyptica. Je to opravdu dobré, protože vždy vidím radost z hraní a radost z muziky, což je pro hraní nejdůležitější. Musíte si to užívat a dát do toho něco ze srdce a z duše.

Jsem 100% přesvědčen, že Shadowmaker turné bude nejlepší, a nejslavnější turné Apocalypticy vůbec.

 To jste řekl krásně. Jaký je váš život, když jste na turné? Máte nějaké zvyky nebo rituály, které děláte před vystoupením? Nebo něco na uklidnění?

Běžně máme před koncertem hodinu času, kdy máme svatou hodinku. Nikdo nás už neobtěžuje, nemluvíte s nikým, s žádnými lidmi. Je to pro koncentraci. Připravujeme si aparaturu, dáváme si sluchátka, ladíme cella. Jako poslední kontrola. A pak máme také chvíli před tím, než jdeme na jeviště, jako poslední chvíle s kapelou, kdy zpíváme něco všichni společně a křičíme. Je to jako, máme…

Týmovou chvíli?

Ano. Ale teď plánujeme pro Shadowmaker turné vymyslet novou písničku. (smích) Ale je to velmi komické, kdybyste to viděli, je to pět chlapů co skáčou a tancují a zpívají spolu ve finštině. (smích). Ale většinou je to vtipný rituál, který je dobrý na odbourání napětí před show. A to je snad vše. Ještě pijeme vodu před koncertem, protože na jevišti ztratíme mnoho vody, takže se snažíme udržet hydrataci. A také nepijeme žádný alkohol před vystoupením.

Těšíte se na začátek turné? Máte nějaké nové plány?

Opravdu se nemůžeme dočkat, protože poslední dva roky jsme měli v podstatě pauzu. Nejezdili jsme na turné. Většinu tohoto času jsem byl doma se svou rodinou. Ale nyní, po dvou letech doma, je opravdu skvělé jet zase na turné! Jsme opravdu hladoví poznat znovu svět, a jsme opravdu rádi, že máme toto nové fantastické Shadowmaker album, které budeme prezentovat lidem s tolika novými písničkami. Jsem 100% přesvědčen, že Shadowmaker turné bude nejlepší, a nejslavnější turné Apocalypticy vůbec.

(Apocalyptica vystoupí v Praze 10.10.2015 ve fóru Karlín. Přečtěte si také: Pozvánku)

Pro koho je Shadowmaker určený? Myslíte si, že váš nový zvuk přiláká širší publikum?

Když jsme tvořili toto album, snažili jsme se udělat nejlepší možné album. Tak, jak bychom ho my chtěli dostat. Neplánovali jsme ho pro nikoho jiného, jen pro nás (smích). Takže nemá být pro někoho speciálního, jen pro nás. Jsem přesvědčen, že pokud budeme tvořit hudbu, která je dobrá pro nás, že se najde někdo, kdo by to tak chtěl také. Není to pro nikoho zvláštního, je to pro každého, kdo miluje hudbu.

Moc vám děkuji za rozhovor a nemůžeme se vás už dočkat.

Děkuji. Těšíme se, že vás tam uvidíme, v Praze! Bye bye!

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.