Vytisknout stránku
17.11.2015 9:00

Rozhovor s Gladiátor: V klipu si zahráli i naši fanoušci

Gladiátor je jednou z mála kapel na Slovensku, které se mohou pochlubit úspěchem za hranicemi vlastní země. Psal se začátek devadesátých let a Gladiátor hráli metal sepulturovského typu. S klipem Profitable Losses to dokonce dotáhli až do MTV. Přes grunge se nakonec propracovali až k modernímu pop rocku se slovenskými texty. Píseň Sám s ňou nyní představují ve videoklipu a při té příležitosti nám odpověděli na několik všetečných otázek.
 
Má pro vás číslo třináct nějaký zvláštní význam?
 
Je to v pořadí naše třinácté album, tak jsme si s tím číslem chtěli trochu pohrát. Na desce je třináct skladeb a pro mě byla třináctka i v ruletě vždy šťastné číslo.
 
Popište nám jak vznikl nový videoklip k písni Sám s ňou. Vybíráte si náměty sami nebo o tom rozhoduje někdo jiný?
 
Je to vlastně staronová spolupráce s naším kamarádem a skvělým režisérem Karolem Vosátkem, který nám už předtím natočil pár skvělých klipů. Dva z nich, Slovenská a Sweet Little Mouse, byly oceněny jako videoklipy roku. Tentokrát jsme nechali jak námět, tak všechnu ostatní práci právě na Karolovi. Měl to náročné i v tom, že do klipu musel zakomponovat dvojice našich fanoušků, kteří vyhráli účinkování v našem klipu v soutěži, jež jsme předtím vyhlásili. Takže účinkující jsou vlastně naši fans.
 
 
Popište nám skladatelský proces, skládáte společně, nebo každý sám?
 
Náš proces skládání má už svoji rutinu. Nejčastěji já (Miko) nebo Georgio a v poslední době i  kytarista Livo přineseme hudební nápady na písničky do zkušebny, kde se hned na ty nejlepší snažíme vytvořit texty. Na textech spolupracujeme i s jinými textaři, naposledy nám otextoval písničky známý slovenský textař Vlado Krausz.
 
Proč jste odstoupili od anglických textů? Máte ambice prosadit se v zahraničí?
 
Zahraničí jsme si užili dostatečně v našem raném období, kdy jsme jezdili po Evropě. Od té doby, co jsme začali zpívat slovensky, to je už takových 15 roků, se soustředíme na Slovensko a Čechy.
 
Kdo byli vaše vzory, když jste začínali s muzikou?
 
My jsme vždy měli rádi rádiovou rockovou hudbu, kapely jako Led Zeppelin, Deep Purple ale i Beatles nebo The Doors. Z těch mladších mám rád například Pearl Jam, U2 nebo Kings of Leon.
 
Máte raději vystoupení na velkých festivalech, nebo v menších klubech?
 
Obojí má své osobité kouzlo, ale já mám radši atmosféru velkých koncertů, například na letních festivalech, je tam cítit víc svobody a uvolnění.
 
Děkuju za rozhovor! 

Poslední od Jirka Mimra