29.03.2013 13:00

Wohnout společně s Kärtsym rozševelili pražské Retro

Ve čtvrtek 28. března se do pražského klubu Retro Music Hall sešli fanoušci oblíbené kapely Wohnout. Kromě koncertu postaveného na výběru z největších hitů této vinohradské kapely si diváci mohli užít i vystoupení Kärtsyho, baskytaristy kapely Waltari, který tentokrát přijel se svým sólovým projektem.

Pražský klub Retro Music Hall je již pro koncerty kapely Wohnout tradičním místem a cedule s nápisem „Vyprodáno“ na vstupních dveřích asi překvapila jen málokoho. Pánové z Wohnoutů mají tento klub rádi, možná proto, že leží na Vinohradech, odkud Wohnouti pocházejí. Tentokrát si pro své fanoušky připravili speciálního hosta, kterým byl Kärtsy Hatakka, baskytarista a leader finských Waltari. Tentokrát za jeho zády stála kapela složená z mladíků, která s ním odehrála set tvořený jeho sólovými skladbami.

„Normálně hraju trochu jiný styl hudby,“ přiznal Kärtsy během koncertu, že pro vystoupení s kapelou Wohnout oblékl svou hudbu do trochu rockového hávu. A ten jí slušel, i když zajímavější a i zapamatovatelnější skladby přišly až v druhé půlce setu. Z té první si diváci zapamatovali spíše Kärtsyho poněkud výstřední pohyby. Zpěvák svou vizáží připomínal Jokera lehce střihlého Marilynem Mansonem.

Podívejte se také na kompletní fotogalerii ke koncertu

Sekvence několika písniček odstartovaná disco party songem, jak jej Kärtsy okomentoval, ale ukázala, že Kärtsy umí bavit davy. Zvláště jeho cover skladby Small Town Boy od kapely Bronski Beat si všichni v sále užili a nejen za tuto skladbu, ale za celý set ho odměnili zaslouženým potleskem. Zajímavé bylo, že Kärtsyho písničky v některých momentech svými aranžemi připomínaly hity od kapely Wohnout. Kdo se nechal inspirovat kým, to ať si rozmyslí každý sám.

 

 

Důvodem, proč všichni do Retra přišli, však samozřejmě bylo především to, aby si poslechli první (a asi i jeden z mála) z letošních koncertů kapely Wohnout. Matěj Homola to za celou kapelu vyjádřil moc hezky: „V Praze to milujeme, a proto si to tady šetříme.“

Jak už jsem psal na začátku, koncert byl vyprodaný, což v kombinaci s faktem, že dívky, které Wohnouty obdivovaly kdysi dávno ve svých teenagerovských letech, už dávno nejsou oněmi hubenými laňkami, znamenalo, že kdo třeba jen o pár kroků ustoupil ze svého místa v sále, už se nevrátil zpět.

Gastrogurmány potěšily i Banány

Ale to ke koncertům Wohnoutů patří. Stejně jako hromadné skákání na oblíbené písničky, mezi kterými tentokrát nechyběla Ganga, Ševelení nebo Pedro se vrací. Na pódiu se znovu objevil i Kärtsy, který si s Wohnouty střihnul česko-finskou skladbu Činely. Těm pozornějším fanouškům neušlo, že si pánové trochu popletli text v Banánech, ale jinak to byli Wohnouti, jak je známe a jak je máme rádi – plní energie, neustále vtipkující a hlavně stále schopní vypálit na pódiu i ty nejstarší songy bez většího zaškobrtnutí. A to včetně pískání v Kulibrcích!

V koncertním setu samozřejmě nechyběly ani věci z posledního alba Klientům, ale nejen co do ohlasu se nemohly rovnat se staršími kousky. Celý koncert Wohnouti uzavřeli trojicí skladeb Gramofón, Rajda a Svaz českých Bohémů a publikum bratrům Homolovým, Jirkovi Zemánkovi a Fenkovi Steinerovi předvedlo, že jejich skladby stále znají nazpaměť.

Wohnout v Retro Music Hall ukázali, proč mají v Praze vždy vyprodáno a proč má smysl se v létě vypravit alespoň na jeden letní festival, kde zahrají. Možná už je neposloucháme každý den jako dřív, ale každý jejich koncert stojí za připomenutí songů, které z hlavy zkrátka nevymizí. Třeba takové to šavadavadavadavada… 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.