07.02.2013 17:00

Rozhovor: Subgate se všem prostě nezavděčí

Na hlavním pódiu únorové Citadely se představí i trojlístek českých DJs, jenž tvoří Sonja, Segment a Subgate. Právě s posledním jmenovaným máte tu šanci seznámit se detailněji prostřednictvím následujícího rozhovoru, ve kterém jsme chronologicky rozebrali všechny Ondrovy aktivity a vize budoucnosti.

Pojďme to vzít popořadě pro lidi, kteří tě tak úplně neznají. Kolik ti je a jak dlouho hraješ?

Je mi dvacet sedm a hraji od patnácti, takže už tomu bude dvanáct let... Uff, když se na to zpětně podívám, tak je to docela doba (smích).

Co tě k tomu v těch patnácti letech přivedlo? Začal jsi dřív hrát nebo chodit na mejdany?

Ty začátky jsou spojené s inline skatingem, který byl před odstartováním djingu mým velkým koníčkem a kterému jsem se věnoval od třetí třídy na základce. Ve třinácti jsme jezdili s partou na závody a exhibice po celé republice a po jejich skončení se vždycky někam šlo... Abych to upřesnil, byl to agresivní inline skating – jezdění na rampě, na různých překážkách a zábradlích. Jezdívali jsme hodně do Olomouce, takže v té době jsme razili nejčastěji do Depa a Barumby, kde jsem se muzikou tohoto typu setkal naživo.

Co sis v té době kupoval za desky? (žánrově)

Úplně na začátku to byla taková všehochuť. Nějaké funky techno, techhouse, progressive a podobně. Postupem času jsem ale hodně inklinoval k technu. V rámci tohoto stylu mne hodně zásoboval vinyl shop Nula 2 a z počátku jsem byl oddaný Birmingham technu a Slovákům, ale pak jsem i díky liberecké partičce Dynamic Line objevoval i jiné interprety, takže v rámci techna jsem měl desky napříč spektrem.

 

 

Momentálně hraješ jen z CD. Nestýská se ti po té době vinylů, díky kterým se právě v různých lokalitách utvářely různý seskupení v rámci téhle kultury?

No to víš, že jo. Mělo to svoje kouzlo a spoustě DJs mladší generace tahle škola chybí. Podle mne si ten, kdo modelem desek prošel, vybudoval k hudbě daleko bližší vztah. Vem si, že sis v případě ceny 300 korun za desku musel opravdu vybírat a rozhodovat, po čem šáhneš a co si odneseš domů. Navíc když zavzpomínám na výlety do record shopů do Vídně nebo Berlína, tak to byl opravdu svátek. Na druhou stranu doba pokročila, takže já teď hraji buď z CD, nebo flashek a koketuji i s pořízením technického zázemí pro hraní z počítače, kde se dá s jednotlivými tracky, accapelami a vším možným daleko lépe pracovat.

Stahuješ všechny tracky legálně?

Zeptej se mé kreditní karty. Přiznám se, že se čas od času uchýlím ke stažení nějakého tracku zdarma v rámci různých serverů, ale to je opravdu nárazové a ojedinělé. Kromě toho mi chodí docela dost promáčů, které taky probírám. V souvislosti s touto věcí se ke mně dostala i jedna historka, kdy do klubu na jednom mejdanu naběhla OSA a chtěla vidět faktury od nákupu těch tracků, takže legální cesta je asi určitě lepší variantou.

Jak ti přítelkyně toleruje nikdy nekončící mejdany, které je zapotřebí dospávat ještě půlku pracovního týdne?

Samozřejmě, že je pro ni mnohdy náročné to překousnout. Když se mi to občas sejde, tak kolikrát hraji i pčtkrát za týden. Na některé večírky chodí se mnou a dělá mi doprovod. K muzice má taky velmi kladný vztah. Občas, když makám na produkci, mi řekne i svůj názor (smích). Takže je opravdu velkou oporou a těžko bych hledal někoho, s kým můžu mít plnohodnotný vztah a zároveň mohl dělat to, co mne baví a jít si za svým snem.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.